• Γκούντας: +306972443334
  • Καραγεώργου: +306945663921

ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

     Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική στην αποκατάσταση σε διάφορες παθήσεις και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με πρώτο της εμπνευστή τον Ιπποκράτη. Η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις ιδιότητες του.

Ιδιότητες του Νερού

     Η άνωση βοηθάει στη μείωση του βάρους του ανθρώπινου σώματος ώστε οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης να γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα. Η άνωση αναιρεί την βαρύτητα που ευθύνεται για την στήριξη μας έξω από το νερό αλλά που καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα και φροντίζει τις αρθρώσεις μας. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω διαφόρων παθήσεων δεν επιτρέπεται η φόρτιση των αρθρώσεων όπως και σε άλλες δενείναι δυνατή από τη φύση της πάθησης. ( Παραπληγία – Τετραπληγία ).Ένα βασικό στοιχείο αυτής της ιδιότητας που προσφέρει το νερό βοηθά τον ασθενή λόγω της ελευθερίας των κινήσεων ( των αρθρώσεων ), σε παθήσεις που προσβάλουν το μυϊκό σύστημα να ενεργοποιεί ομάδες μυών που πάσχουν και με ελάχιστη εφαρμοσμένη δύναμη αυτοί να παράγουν έργο.( π.χ δυσκολία στην έκταση του γόνατος ).

Υδροστατική Πίεση

     Η υδροστατική πίεση ασκείται σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάθος. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού συμβάλει στην ομαλή καρδιοαγγειακή λειτουργία και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες βοηθώντας έτσι την αναπνευστική λειτουργία και την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών.

Αντίσταση Ρευστού

     Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Η αντίσταση του νερού βοηθά στην ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των μυών ολόκληρου του ανθρωπίνου σώματος. Με διάφορες προσθήκες που τοποθετούνται στα άκρα, όπως πέδιλα στα ( κάτω άκρα ), επιφάνειες στα χέρια τα λεγόμενα « χεράκια » ή ακόμη και βαράκια όπως και ανάλογα με τη θέση και ταχύτητα που εκτελούνται οι ασκήσεις αντίστοιχα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται η αντίσταση.

Θερμοκρασία

     Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς θεωρείται στους 33 -35ο C. Με την κατάλληλη θερμοκρασία και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητες του νερού προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, και δρα αναλγητικά.

“Η Υδροθεραπεία είναι από τους πιο ασφαλής τρόπους για την αποκατάσταση.”

Γραφτείτε στην Mailing List

Μάθετε τα τελευταία μας νέα, ενημερώσεις και εκδηλώσεις.

Σωματείο “ΙΩΝΑΣ”

Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ

Επικοινωνία

  • Γκούντας: +306972443334
  • Καραγεώργου: +306945663921
  • info@ionasoaka.gr
Skip to content